Pirjo Tuominen

Pirjo Tuominen, os. Rantanen, on tuottelias, monipuolinen kirjailija. Pitkän uransa aikana hän on kirjoittanut yli puolisataa teosta, joukossa useita kirjasarjoja.

Tuominen syntyi ja kasvoi Lappeenrannassa. Pääkaupunkiseudulla asuessaan hän työskenteli mm. mainostoimittajana, tiedotuspäällikkönä, toimitusjohtajana ja yksityisyrittäjänä. Puolison ura teollisuusjohtajana vei perheen Lahden ja Forssan seuduille. Muutettuaan Satakuntaan Tuominen toimi kirjailijatyönsä ohella paikallisradion toimitusjohtajana. Nykyisin hän asuu Sastamalassa ja on päätoiminen kirjailija.

Valtaosa Tuomisen teoksista on historiallisia romaaneja, usein ne kuvaavat 1700- ja 1800-lukujen elämää Suomessa. Satakunnassa asuessaan hän kirjoitti kaksi laajaa kirjasarjaa uuden kotiseutunsa historiasta. Brasilian paikalliset asukkaat kutsuivat hänet paikan päälle kirjoittamaan suomalaisten ihanneyhdyskunnasta, ja Alaskan matkallaan hän hankki laajan materiaalin sen suomalaishistoriasta 1800-luvulla kirjasarjaa varten.

Teoksista välittyy paitsi rakastetun kirjailijan syvä ihmistuntemus myös hänen laaja kokemuksensa liike- ja talouselämästä. Tuomisen teoksissa maamme varhaiset teollisuusyritykset ja suvut heräävät vitaalisina eloon. Tuominen on kirjoittanut myös elämänkertoja, näytelmiä ja historiikkeja. Hänen tuotannossaan on myös puhdasverisiä, Agatha Christie -tyyppisiä dekkareita, joiden sankarittarena on Mailis Sarka.

Tuomisen kaksi lasta asuvat ulkomailla, ja matkustaminen kuuluu olennaisena osana myös hänen työhönsä. Pitkä avioliitto sai alkunsa Kauppakorkeakoulun vuosina ja päättyi puolison kuolemaan.

Kesäkaudet kuluvat puutarhanhoidossa ja kotien kunnostamisessa. Kirjailija tarttuu hanakasti työkaluihin pelkäämättä töitä, jotka hänen sukupolvensa katsoi kuuluviksi miehille. Uiminen ja vesillä liikkuminen jäivät pysyväksi rakkaudeksi lapsuudesta Saimaan rannoilla. Ajokortin hän suoritti jo vuonna 1957, ja ajelee edelleen pitkiäkin matkoja kotimaassa ja ulkomailla.

Lue lisää