Harry Potter kuvittaja Jim Kayn haastattelu

12.11.2019


Harry Potter -sarjan kuvitettujen kirjojen ilmeestä vastaa Jim Kay. The New York Times  -lehdessä ilmestyi hänen haastattelunsa, josta tiivistelmä tässä.

Jim Kay, Harry Potter -kirjojen kuvittaminen on varmasti erityisen haastavaa, koska elokuvat ovat niin suosittuja ja ihmisillä on valmiiksi tietynlainen mielikuva henkilöhahmoista. Koitko tämän vaikeaksi kehitellessäsi omia henkilöhahmojasi, ja miten ratkaisit tilanteen?

Se oli tosiaan vaikeaa, koska tykkään Potter-elokuvista niin paljon. Ainoa keino oli aloittaa ihan alusta. Rakensin ensin maiseman, siis ihan oikeasti rakensin Tylypahkasta pienoismallin. Sen jälkeen roolitin elokuvan uudelleen ihmisillä jotka tunnen. Roniin, Ginnyyn ja Mollyyn, eli Weasleyn perheeseen käyntiin oikeaa äitiä, poikaa ja tytärtä malleina. Siskontyttöni on täydellinen Hermione. Melkein kaksi vuotta siihen meni, mutta nyt pystyn ajattelemaan ensisijaisesti omaa maailmaani enkä elokuvia.

Kuka kirjan henkilöistä on vaikein piirrettävä?

Harry, ihan ylivoimaisesti, hän on tosi vaikea. Lapset ylipäätään ovat vaikeita piirtää, koska jos piirrät yhdenkin viivan väärin, vanhennat heitä heti viidellä vuodella. Ja Harry on ihan painajaismainen piirrettävä, varsinkin koska hänellä on silmälasit. Olen kirjaimellisesti rikkonut ja heitellyt tavaroita, kun olen turhautunut Harrya piirtäessäni. Mielessäni on hänestä tietynlainen kuva, mutta en ole ikinä onnistunut piirtämään häntä täydellisesti. Vaikka minulla on eräs poika mallina, en silti saa tehtyä Harrya kunnolla.

Miten tyylisi on kehittynyt vuosien mittaan?

En ole vielä löytänyt tyyliäni, vaikka olen epätoivoisesti yrittänyt löytää sitä. Olen vähän huolissani.

Tutustu kirjaan täällä.